Is een vakantie in Zwitserland duur?

Dat is eigenlijk meteen een lastige vraag om te beantwoorden. Voornamelijk omdat het antwoord op die vraag voor iedereen persoonlijk is. Niet iedereen heeft hetzelfde budget. Niet iedereen heeft dezelfde behoeften tijdens zo’n vakantie. Dus om antwoord te geven op de vraag ‘Is een vakantie in Zwitserland duur?‘ ga ik even van onze eigen situatie uit. Wij geven geen duizenden euro’s uit aan vakanties, maar we willen ook niet de  hele vakantie op een houtje bijten en weer helemaal uitgemergeld thuis komen. Wij hebben geen behoefte aan hele dure excursies. Wij zijn niet van plan om met de trein te reizen in Zwitserland. Voor wie dat wel wil zijn er overigens relatief goedkope treintickets waarmee je gedurende langere tijd kunt reizen door bepaalde gebieden in Zwitserland. Wij zijn vanuit Nederland met de auto gegaan en zijn alleen met de auto door Zwitserland gereisd.

Welke kosten maak je zoal?

Autobahn-vignet: De kosten die je sowieso maakt wanneer je met de auto reist, zijn de kosten van een ‘autobahn-vignet’ voor de Zwitserse snelwegen. Dat kost een kleine 40 euro en kun je via de ANWB website bestellen. Zo’n vignet is geldig in het jaar dat je het vignet koopt t/m eind januari het jaar jaar erop. Oftewel, een vignet gekocht in 2019 is geldig in 2019 t/m eind januari 2020.

Benzine: Tanken viel ons erg mee. De prijzen aan de pomp waren vergelijkbaar met de prijzen bij ons. Geen grote verrassingen dus.

Het verblijf: Uiteraard moet je ook een onderkomen hebben in Zwitserland. Je kunt met de camper gaan en dan bespaar je op de verblijfskosten. Je kunt in een hotel gaan slapen. Heeft niet onze voorkeur. Wanneer je wilt eten, en je gaat een keer honger krijgen, dan zul je (wanneer je in een hotel verblijft) uit eten moeten gaan. En juist dat is erg duur in Zwitserland. Je kunt op een camping verblijven, maar wij willen een onderkomen met wat meer faciliteiten. Het mag wat meer als thuis aanvoelen. Een plek waar je na een lange, actieve dag naar terug kunt komen. De ideale oplossing: een Airbnb. Voordeel van een Airbnb: je hebt eigen, afgesloten woning, met alle gemakken van thuis. Dat betekent dus ook dat je zelf kunt koken (=kostenbesparend) en dat je heerlijk in je eigen woning kunt douchen en naar de wc kunt gaan, zonder dat je in de rij staat. Uiteraard heb je wel een goede Airbnb nodig. Wij hebben een heerlijke Airbnb gevonden in het Berner Oberland. Compleet ingerichte woning met eigen ingang en van alle gemakken voorzien. Inclusief sauna, bubbelbad en massagebed. In een dal wat nog niet door toeristen is overspoeld. Waar je ’s ochtend wakker wordt met het geluid van typische Zwitserse koeienbellen. Dichtbij allerlei prachtige plekken, waarover in andere blogs meer te lezen valt. Waar je door iedereen vriendelijk begroet wordt met een hartelijk ‘Grützi’. Ja, zelfs ’s avonds door een oud vrouwtje wanneer je nietsvermoedend zomaar haar woning binnenloopt om geld te wisselen voor de koelkastautomaat met verse streekproducten bij haar voordeur… Sorry, wist ik veel, het huis leek van buiten om een restaurant of hotel… Oeps.

Parkeerplaatsen en gondellift/kabelbanen: Op elke plek waar je een berg op gaat is een parkeerplaats en kun je met een kabelbaan naar boven. Tip: zorg dat je altijd voldoende wisselgeld bij je hebt voor de parkeerplaats. Op de paar parkeerplaatsen waar wij waren konden wij niet met briefgeld betalen of met de betaalpas. Een hele dag parkeren bij bijvoorbeeld de St. Beatus grotten of bij de Oeschinensee kost slechts 5 CHF. Dat is bijvoorbeeld in Amsterdam wel anders.
De kabelbanen-tickets kun je wel ter plaatse met de pinpas betalen. Maar als je je budget in de gaten wilt houden dan kun je natuurlijk beter contact betalen. Deze prijzen vallen erg uiteen. Een paar voorbeelden (prijzen 2019):

  • Bij de Stockhorn kost een Hiking ticket 54 CHF p.p.. Je kunt nog 20% korting krijgen met de ‘Gästekarte’ die je bij de airbnb ontvangt.
  • Een retourtje met de kabelbaan bij de Oeschinensee is bijvoorbeeld 30 CHF p.p.
  • Bij de Triftbrücke (plaatsje Gadmen) kost een retourtje 24 CHF p.p.. Je zou ook naar boven kunnen gaan met de kabelbaan en de terugweg naar beneden kunnen lopen. Een enkeltje kost 12 CHF p.p..
  • Een retourticket met de kabelbaan naar de Reichenbach watervallen is echter slechts 12 CHF p.p.. Enkeltje is 6 CHF.

Door te kiezen voor een enkeltje (waar dat kan) kun je dus ook besparen. Wij hebben dat trouwens niet gedaan. Na bijvoorbeeld een lange wandeling (de Panoramaweg) rondom de Oeschinensee waren we maar al te blij dat we weer bij de kabelbaan waren…

Boodschappen: Wanneer je de mogelijkheid hebt om zelf te koken, moet je natuurlijk ook boodschappen halen. Gelukkig hebben ze in Zwitserland ook een Aldi en Lidl e.d. Lekker goedkoop zou je denken. Maar ook daar hebben ze Zwitserse prijzen en het verschilt enorm per artikel of het duur is of niet. Over het algemeen is vlees duur. Voorbeeld: wij hebben daar Nürnberger braadworstjes gekocht voor rond de € 5,-. Die kosten bij de Aldi hier rond de € 2,-. Dat was wel even ‘slikken’. Bepaalde kazen zijn ook duur. Maar als je goed zoekt, dan valt het allemaal best mee. Sommige prijzen liggen een beetje hoger dan bij ons, sommige liggen véél hoger dan bij ons. Ach ja, je gaat er wel iets bewuster door boodschappen doen, zullen we maar zeggen.